Kan Bee’s Wrap og genanvendelig køkkenrulle redde klimaet?

Inger Damgaard og Aage Stokholm er begge medlemmer af Brabrand Grønne Nabofællesskaber. Nu har de taget initiativ til at starte en række workshops på Grimhøjgaard, hvor lavpraktiske løsninger skal være med til at inspirere folk til at leve mere bæredygtigt. 

Af Marie Møller Maschoreck

Det er blevet oktober, og festivalsæsonen er forbi for i år. Det kan man mærke på Grimhøjgaard, hvor scenen fra årets GrimFest er ved at blive pillet ned. For bare to måneder siden var pladsen propfyldt med musikglade mennesker, men her til formiddag er det kun duften af træflis, de tomme barer og de hjemmelavede lygter i trækronerne, der vidner om sommerens festligheder. 

Det er dog ikke meningen, at faciliteterne skal stå ubrugte hen meget længere. 

Søndag d. 9. oktober åbner Aage Stokholm og Inger Damgaard for første gang op for de nye bæredygtighedsworkshops på Grimhøjgaard i Brabrand. Det er et samarbejde, der er opstået på baggrund af en fælles interesse for klimaet, og tanken er, at der skal skabes et rum, hvor borgerne i Brabrand og omegn kan komme og blive inspireret samt inspirere og finde nogle fællesskaber i kreative projekter, der tilgodeser den grønne omstilling på et helt lavpraktisk niveau:

”Det er min drøm at få indført nogle lavpraktiske ting i min hverdag, og det har jeg drømt om længe, men jeg er bare ikke kommet i gang endnu. Sådan er der nok mange, der har det, og jeg ville få meget nemmere ved at komme i gang, hvis der også var andre med,” siger Inger.

Første workshop afholdes allerede på søndag d. 9. oktober, hvor man kan lave Bee’s Wrap, en genanvendelig madindpakning, og stofkøkkenrulle.

Ifølge Aage er projektet et forsøg på at skabe et rum med et stille og roligt, nærværende fokus, hvor man kan kombinere den gode løsning med et hyggeligt arrangement. Og der skal ikke meget til for at projektet bliver en succes i hans øjne:

”Jamen, succeskriteriet er jo, at der kommer én ud over os, for det er én mere, end hvis vi ikke havde gjort det.”

Der er allerede flere, der har meldt positivt tilbage på projektet, og Inger er spændt på, hvordan det går ved projektets første møde på søndag.

Brabrand Grønne Nabofællesskaber er ét af 146 grønne nabofællesskaber spredt ud på 88 kommuner med samlet mere end 5000 medlemmer. De grønne nabofællesskaber er lokale, selvorganiserede grupper, hvor tanken er, at mødet med ligesindede kan inspirere og være med til at nedsætte ens individuelle CO2-aftryk. Brabrand Grønne Nabofællesskaber tæller 199 medlemmer.

Hver første søndag i måneden byder Aage indenfor på gården, hvor Inger står som drivkraft i projektets opstartsfase. De lægger dog op til, at andre også byder ind med gode ideer og inspiration:

”Der er en masse ting, jeg godt kunne tænke mig at lave, og der er sikkert mange, der har nogle andre ideer, som jeg også gerne ville lave, men som jeg bare ikke lige havde tænkt på,” siger Inger.

Ud over den genanvendelige madindpakning har Inger og Aage blandt andet projekter som ”vilde haver” og bæredygtig julegaveindpakning på programmet:

”Jeg kunne jo godt tænke mig, at der, i stedet for de der to sorte sække med papiraffald juleaften, bare lå en stak foldet stof, som pakkerne havde været pakket ind i. Vi skal lære, at det der altså bare er et helt vildt ressourcespild,” siger Inger.

Ifølge Aage og Inger bør man se tilbage og lade sig inspirere af den farmor, man havde, som sad og glattede gavepapiret ud og foldede det sammen i en skuffe for at kunne genbruge det næste år. Den farmor, der også vaskede plastikposerne efter brug og hængte dem til tørre, så de kunne bruges igen dagen efter. For Aage er det hele mindsettet omkring genanvendelse, der skal genoplives:

”Bare det at tænke sådan; at sådan et stykke gavepapir, der har nul komma ingenting i økonomisk værdi, det kan altså også genbruges. Det er jo ved at gå galt, fordi vi ikke har det mindset.”

Et spørgsmål presser sig dog på, som Bee’s Wrap og genanvendelig køkkenrulle står der på bordet som pragteksemplarer på de lavpraktiske løsninger, der skal skabes til de kommende søndages workshops på Grimhøjgaard:

Kan Bee’s Wrap og genanvendelig køkkenrulle redde klimaet?

Som Aage selv udtrykker det:

”Redder det verden, at vi begynder at lave de her små grønne nabofællesskaber? Ikke alene. Redder det verden, hvis magthaverne går ud og ændrer på de store koncepter, uden at de har befolkningen med? Heller ikke. Så det bliver nødt til at være en kombination af de to.” 

Og Inger tilføjer:

”Jeg tror, at et projekt som dette kan skabe ringe. Vi er på vej mod afgrunden, og flere skal gøre noget – og der skal være nogen til at sætte det i gang. Det er lige så meget os almindelige, der skal drive denne her omstilling. Det er altså ikke kun regeringen – det kommer aldrig til at blive nok.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *